“Elk nadeel heb z’n voordeel”

“I run to feel alive” is mijn quote. Ik ren al 2 weken niet… dus had verwacht dat ik dan nu wel overleden zou zijn, maar niets is minder waar! Ik voel me fitter dan ooit, op één klein detail na: ik kan nog niet hardlopen. Maaaaaaar ik geloof dat geduld zal worden beloond!

PHPD

In een flow van overmoedigheid (lees ook mijn blog: Over:moedigheid) ervaarde ik het PHPD-syndroom: Pijntje Hier Pijntje Daar. Het negeren van deze signalen resulteert in gedwongen opname in de lappenmand – alwaar ik (opnieuw) al 2 wkn vertoef.

In een reeks van hamstring-, scheen- en knieblessures gecombineerd met het negeren van deze pijnsignalen en het nemen van onvoldoende rust, was ik weer terug bij af: de zeurende hamstring had zich weer op de voorgrond gemeld. Tijd voor een nieuwe aanpak dus: oefeningen.

En oefening baart kunst: ik kreeg oefeningen van de fysio mee om het gebied heup/bil en met name de gluteus en hamstring te versterken. Ik merkte binnen een week al het effect van deze oefeningen: een stabielere spierketen en versterkte balans/core.

Tegelijkertijd startte ik terug op de baan in het Hellas 2.0 programma; verzwaarde baantraining met nieuwe trainingsvormen en oefeningen. Een onderdeel was het lopen op blote voeten op het gras als blessurepreventie. Ik voelde me helemaal de doelgroep en ging er vol in mee.

Helaas bleek deze aanpak niet de juiste recovery-tactiek en het linkerbeen begon acuut met protesteren. Tegen de tijd dat de pijn was uitgezaaid naar mijn diepliggende kuitspier weigerde het nog maar één stap te verzetten. Ik kon terug naar het rangeerterrein.

It’s all in de Mix

Gelukkig was er mercy: rennen fysiek letterlijk onmogelijk, maar kennelijk al het andere pijnvrij getolereerd. Door zowel mijn fysio (“dat wat kan, kan”), mijn masseuse (“rust roest”) en mijn lijf zelf.

Ik heb het hardlopen écht even moeten loslaten, maar me door de vrijgekomen tijd (en dat zijn behoorlijk wat uurtjes) wél kunnen richten op alternatieve vormen van training, bevorderlijk voor herstel en verbetering van de basis.

Zo ben ik tijdelijk ingetrokken in de sportschool De Mix waar ik een zeer gevarieerd pakket aan training kan doen. Standaard de oefeningen van de fysio, afgewisseld en aangevuld met recoverytraining op de crosstrainer, pittige intervaltraining op de lopende band met 15% hellingshoek, uithoudingsvermogen bij RPM, krachtuithoudingsvermogen bij BodyPump en flexibiliteit door yoga.

Als toetje kan ik desgewenst altijd de sauna induiken (wordt ook gezien als sport): het leven is zo slecht nog niet!

Ook heb ik me de afgelopen weken veel verdiept in verschillende trainingsvormen en – overtuigingen, voedingswijzen, Afrikaanse elite lopers en diverse specialisten op verschillende vlakken geraadpleegd. Ik heb ervaren wat wel en niet voor mij lijkt te werken, waar ik me wel en niet in kan vinden en hoe ik – als ik hersteld ben – mijn hardloopleven duurzaam (opnieuw) invulling wil geven.

In plaats van – zoals bij eerdere blessures – énorm gefrustreerd te raken, realiseerde ik me: het herstel gaat niet sneller door frustratie. Ik kan dus: 1. geblesseerd zijn óf: 2. geblesseerd én gefrustreerd zijn. Omdat ik tot inzicht was gekomen less is more, koos ik voor het 1e.

Afgelopen week werd ik door één van de PT-ers in de sportschool aangesproken op mijn (voor mijn voorkomen) ‘imposante’ spiermassa; met name beenspieren en core. Ik realiseerde me het functionele voordeel dat ik hierbij zou gaan hebben, als ik weer terug kan gaan trainen.

Inmiddels lijken de 2 weken looprust, fysio sessies, alternatieve training en persoonlijke mindfullness zich uit te gaan betalen… ik kan niet wachten om weer te gaan hardlopen, maar zal stiekem mijn nieuwe hobbies wel een beetje gaan missen 🙂 .

Nog maar even genieten in het moment! (straks mag ik weer aan de bak…)

“Ieder nadeel heb z’n voordeel”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s