Over:moedigheid & zo

Een veelgemaakte fout bij harde lopers / atleten – waar ik me ook zéker schuldig aan maak – is overmoedigheid. Door een flow van succes rol ik mezelf van wedstrijd naar wedstrijd in de roes van het succes. PR na PR werd de afgelopen maanden stuk voor stuk met grof geweld verslonden –  met minúten tegelijk. Volledig Running High als een ware loop-junk verslind ik meer km’s dan goed voor mij (b)leek te zijn in the end.

Het principe ‘rust’ wordt standaard vakkundig door mij omzeild en adviezen van volleerde trainers, coaches en therapeuten systematisch genegeerd.

Gelukkig blijk toch ook ik uiteindelijk meer mens dan machine te zijn, en na de zoveelste marathon double denkt het lijf: wie niet luisteren wil moet maar voelen. Moeder natuur trakteert mij de gevreesde ‘Runners-knee’.

In de ontkenningsfase loop ik hier toch nog een marathon mee uit en ontsnap nipt aan chronische klachten. Maar pijntje na pijntje volgen elkaar op. Mijn fysio zet me elke week weer netjes in elkaar, maar deelt wel zijn zorg gelet op zijn ervaring mbt toplopers. Potentie wordt erkend, mits ik verstandiger trainen zal.

Ook mijn PT’er op de sportschool spreekt me streng toe als hij ontdekt dat ik toch weer oefeningen doe, sprongetjes maak of loopjes heb gedaan – welke niet rijmen met herstel.

Mijn trainer/coach benoemd keer op keer het belang van terugschalen, attendeert me keer op keer op verschillende resources om me aan het verstand te peuteren dat rust de beste training is na een marathon of andere wedstrijd van formaat.

Een gedwongen uitschakeling parkeert me 2 weken op de bank en zie ik als ‘rust’. Zodra het weer lijkt te kunnen laat ik me toch weer verleiden tot deelname aan een evenement. Niet één, maar meteen 2x uiteraard. In het smoezenboek is er altijd wel een excuus te vinden om tóch weer van start te gaan.

Zo ook afgelopen zondag in Venlo.

Mijn trainingsmaatje stelt nog de retorische vraag: “loop je mee of ga je toch eens verstandig doen?”. Bij de start zie ik een ander clubgenootje: “je hebt jezelf weer met ducktape in elkaar gezet?”. Hij had geen betere omschrijving van mijn level of fitness kunnen geven.

Ik doe een verwoede gooi naar een snelle tijd. Niemand weet waarom. De voorbereiding was letterlijk: 2 weken blessure, enkele herstelloopjes en een relatief snelle halve marathon de week ervoor. Geen idee welke trainer dat in een schema zou zetten… De mijne in ieder geval niet. Integendeel.

Nog weinig geleerd dus. Al vrij snel na de start merkte ik dat ik het tempo echt niet langer dan 3km vol kon houden. Dan is 21 vrij ver. Na 10km was mijn haas het getreuzel zat en ging er als een {…} vandoor. En terecht. Nog 2km verder geploeterd door de straffe tegenwind besluit ik dat het genoeg is. Herstellen en sterker maar vooral slimmer terugkomen had ik met mijn trainer afgesproken. Nu maar eens mee beginnen dan (beter laat dan nooit).

Acuut laat ik het tempo zakken en als een ware recreant hobbel ik de laatste km’s uit naar de finish.

Mijn andere trainer ziet mij langs joggen vlak voor de finish en vraagt direct na de finish bezorgd of mijn blessure weer is op komen spelen. Gelukkig niet, het was slechts geen zin meer. Hij haalt opgelucht adem.

Al deze oprechte betrokkenheid van mensen die het beste met me voor hebben lijken zich ineens te consolideren tot een zinnig verhaal en alsof ik het licht (opnieuw) lijk te hebben gezien overvalt me een gevoel van rust en bezinning.

Ik herhaal de woorden van trainer Don: ‘geniet nu nog maar van je rust, straks is het klaar en MOET je weer’.

Een collega bij KPMG attendeerde ons team er eens op stil te staan bij de schat aan kennis en ervaring die we in ons team en bedrijf tot onze beschikking hebben en waar we eindeloos en moeiteloos uit kunnen putten. En spoort ons aan van dit voorrecht vooral gebruik te maken.

Dit zelfde geldt voor het team van Hellas – en de aanverwanten daar buiten, al dan niet in trainingsland. Tijd om eindelijk eens van dit voorrecht gebruik te gaan maken, naast mijn eigen-wijsheid.

Namasté

Na inspanning komt de ontspanning..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s