De kracht van de ontspanning

Toen ik vorig jaar – na 12 jaar gewoon te hebben rondgehobbeld – begon met een serieuzere, meer gefocuste en intensievere manier van trainen, maakte ik ook opnieuw kennis met het fenomeen ‘massage’. Niet zozeer het ‘lekker kneden’ van nek en schouders, maar een heuse sportmassage. Kenmerk: deze is niet ‘niet per see lekker, maar wél functioneel’, aldus de masseuse (= nog zachtjes uitgedrukt).

Massage door Jac-Qi

Een sportmassage kan voor verschillende doelen ingezet worden zoals voor herstel bij vermoeidheid en spierpijn, ontspanning, blessurepreventie en om prestaties te verbeteren.

Hoewel er diverse theorieën zijn die bovengenoemde rechtvaardigen lijkt deze vermeende positieve invloed op een snellere afvoer van afvalstoffen, een sneller herstel, prestatieverbetering, een ‘knoop’ wegmasseren en een betere doorbloeding met nieuwe onderzoekstechnieken allemaal achterhaald volgens verschillende studies en bronnen.

Helaas geen wetenschappelijk bewijs tussen een massage en sportprestaties. Enkel marketingpraat dus? Nee hoor. Er zijn wel degelijk positieve effecten van massages te benoemen, maar het beter/sneller lopen zul je toch echt zelf moeten (blijven) doen.

De theorie

Herstel van spierweefsel wordt onder ander bepaald door de mate van bloedtoevoer. Lichte druk op de spier en het deze gelijktijdig oprekken is al voldoende om sensoren te prikkelen die naar de spiercellen ontstekingsremmende en pijndempende signalen zenden. De spiervezels herstellen zich hierdoor sneller en ook worden hierdoor de beschadigde spiervezels gestimuleerd om sneller nieuwe mitochondriën aan te maken. Mitochondriën zijn de energiecentrales van cellen die de spieren nodig hebben om zichzelf weer op te laden. Ook is een massage goed is voor de afvoer van afvalstoffen zodat spieren versnelt herstellen.

Er is echter geen bewijs voor een positief effect op de opbouw van spiermassa en daarmee prestatieverbetering van de spieren als gevolg van massage.

Dan is er nog de vraag: voor of na een sportprestatie masseren? Zoals genoemd heeft een massage enig positief effect op het herstel van de spieren. Ook kan het nuttig zijn om voorafgaand aan een sportprestatie een massage te beleven. Door het stimuleren van een goede doorbloeding en soepel maken van de spieren kan dit ervoor zorgen dat de sporten meer ontspannen is en dus beter in staat de prestatie neer te zetten.

Zelf geloof ik graag in deze al-dan-niet-mythen en laat ik me met enige regelmaat professioneel kneden door Jaqueline bij massagepraktijk Jaq-Qi in Lexmond. Gelukkig biedt zij naast de sportmassage, waarbij de kuitspieren op scherp worden gezet, ook een heel palet aan ontspanningsmassages aan 🙂

Massage – fits every purpose

Placebo of niet, als je veel van je lichaam vraagt als sporter, moet je er ook iets aan teruggeven. Als je zoals ik ook moeite hebt met het vinden van rust en ontspanning, is een ontspanningsmassage een grote aanbeveling. Door voldoende ontspanning, gun je je lichaam de kans om meer uit een volgende training te halen. Maar opgepast: dit kan op termijn wel degelijk tot prestatieverbetering leiden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s