1/2e van Egmond: de windy edition (2019)

Eenzame strandwandeling – dat kan romantischer…

Al jaren hebben we (mijn vader en ik) het erover: de Halve van Egmond. Toen ik begon met harlopen, een jaar of 15 geleden, struinde ik met mijn vader allerhande loopjes af. De halve marathon van Egmond was er één van die nog altijd op het lijstje stond – al een jaar of 10.

In 2009 hadden we ons (voor de eerste keer) ingeschreven voor de eerstvolgende editie. En er werd getraind, in weer en wind – want toen waren de winters nog winters…

Helaas was daar dan het bericht op 09 januari 2010…:
EGMOND AAN ZEE – De Egmond Halve Marathon gaat zondag niet door. De organisatie van het evenement besloot de strandloop zaterdag na overleg met de gemeente Bergen en de hulpdiensten af te gelasten vanwege de te verwachten barre weersomstandigheden.
…geen Egmond voor familie Geurtsen…

De jaren erna studeerde ik af, was ik op reis, stond het hardlopen op mijn of mijn vaders lagere pitje maar Egmond bleef een terugkerend onderwerp: “we moeten nog steeds de halve van Egmond lopen”.

In 2017 dan daad bij woord en opnieuw de inschrijving. Helaas gooide dit keer een blessure bij zowel vader Jos als mijzelf opnieuw roet in het eten: wéér geen Egmond.

Dit jaar stonden dan alle seinen op groen: geen blessures en ook geen barre winter. Er werd echter niet specifiek getraind: Jos had een focus op klimmen wat hardlopen ondergeschikt maakte en ikzelf was teruggefloten in mijn enthousiasme en werd expliciet verzocht om in de voorbereiding voor de marathon wedstrijden als een goede training in Z3 te lopen – een uitdaging op zich.

De weersvoorspelling van deze editie sloot daar in die zin wel op aan: code geel, windstoten en een westenwind met windkracht 6 stonden voor de zondag op het programma. Heerlijk, een beetje buffelen dus – en finishen in een niet-noemenswaardige-tijd (maar wél binnen 1.30).

Galant als ik ben liet ik na de start de top van de NL dames dus netjes weg sprinten zonder de illusie daar maar enigszins enkele km’s aan te kunnen tippen. Een pasje trager dus. Maar helaas was er niemand die zich op dit tempo aansloot, met als resultaat: een eenzame strandwandeling vol in windkracht 6 – niet echt romantisch (wél effectief).

Gelukkig kwamen na 10km al de snelle mannen voorbij gesprint. Zij hadden duidelijk een stuk minder last van dezelfde wind dan ik. Fascinerend om zo de toplopers voorbij te zien komen – en eindelijk wat te zien en doen onderweg (wedstrijdlopers hebben ook een startnummer op de rug..). Je moet wat met de energie die je in Z3 overhoud.

Ook grappig dat van de eerste 20 wedstrijddames er kennelijk 3 Marije’s meededen: Marije Peters en – Pieters-van-der-Aa waren al gepasseerd dus tegen de tijd dat men mij ging aanmoedigen hoorde ik herhaaldelijk een variant met de strekking: ‘Hey, er doen wel veel Marije’s mee’. Uiteindelijk kon ik nog één Marije passeren 🙂

Ruim binnen de 1 1/2 uur gefinished, interview voor de lokale omroep gegeven en rustig omgekleed om vervolgens mijn vader aan te moedigen. Na een dappere rit van 2 uur finishte ook hij op de boulevard. Heerlijk om recreanten die er al een dappere tocht op hebben zitten in volle euforie óf totale staat van ellende de finish te zien naderen.

Opa Jos tijdens de laatste loodjes

10 jaar na dato, na 3 inschrijvingen, hebben we het dan toch écht gecheft: een heuse smart-medal van de Halve Marathon van Egmond verdiend (die hadden ze in 2010 zeker nog niet). Een mooie klassieker die nog op het lijstje van mijn vader en mij ontbrak.

3x is dus scheepsrecht: even in de haven van Egmond kijken of de kust veilig is. Ondanks code geel, windkracht 6 en windstoten is dat prima gelukt en kon ik rustig koers blijven varen – dankzij goede navigatie.

Het Schip Hellas – ook navigeren kun je leren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s